Menu
Menu

Kwaaltjes

Hellp-syndroom

Het HELLP-syndroom kan levensbedreigende gevolgen hebben voor jou en je kindje. Bij sommige vrouwen ontstaat eerst pre-eclampsie, maar het HELLP-syndroom kan ook plotseling ontstaan. Het HELLP-syndroom komt bij ongeveer 5 op de 1000 vrouwen voor.

Klachten

De klachten lijken op die van pre-eclampsie, maar dan heftiger. Klachten kunnen zijn: een bandgevoel of pijn rond de bovenbuik, misselijkheid, pijn tussen de schouderbladen, hoofdpijn, tintelende vingers, oogklachten (flikkeringen of wazig zien), plotseling veel vocht vasthouden en eiwit in de urine. De klachten hoeven niet allemaal tegelijk op te treden. Vaak is hoofdpijn of maagpijn een tijdlang het enige signaal. Dat maakt het HELLP-syndroom lastig te herkennen.

Wat moet je doen?

Wanneer je een van bovenstaande klachten ervaart, neem dan direct contact op met je huisarts. Wanneer het HELLP-syndroom wordt vastgesteld, word je direct in het ziekenhuis opgenomen waar jij en je kindje goed worden bewaakt. Je krijgt dan verschillende onderzoeken, die regelmatig worden herhaald om jullie gezondheid goed in de gaten te houden. Het HELLP-syndroom is niet te behandelen en je kunt hier alleen na je zwangerschap van herstellen. Het kan zo zijn dat er voor jullie gezondheid wordt besloten de zwangerschap af te breken of je kindje eerder te halen.

Herstellen

Na de zwangerschap kun je volledig herstellen van het HELLP-syndroom. Wel kan het even duren voordat je van de lichamelijke en emotionele gevolgen hersteld bent, maar ook dit is per persoon verschillend. Belangrijk is dat je blijft praten over hoe het met je gaat en hoe je je voelt, of dit nu met je partner is of met een profession

2 submarine Leestijd: 2 min.
Deel dit artikel op:

Ook zo benieuwd wat er zich in jouw buik afspeelt? Meld je aan voor de nieuwsbrief!

form-images form-images
chat button
Heb je vragen?
chat button
Stel hier je vraag! Zo kunnen wij ervoor zorgen dat we gerichte artikelen kunnen maken waarbij we jullie zo goed mogelijk kunnen helpen tijdens de zwangerschap.
Berichtje uit je Buik is onderdeel van Moeders voor Moeders Bekijk hoe jij kunt helpen Wat is Moeders voor Moeders?

Helaas

Onze website www.berichtjeuitjebuik.nl is niet beschikbaar voor Internet Explorer versie 8 en lager

Om deze website te kunnen bekijken, adviseren we Internet Explorer 9 of hoger, Google Chrome, Firefox of Safari.