week 10 week 12
Menu
Het aantal weken dat je zwanger bent
11
loopt van dag 77 tot 84, dit is je 12e zwangerschapsweek
10 gram
5,5 centimeter

Mijn groei

Ben ik een jongen of een meisje? Dat stond vanaf het begin al vast, maar nu worden mijn geslachtshormonen gevormd. Verder heb ik al een geraamte en zit in mijn kaak al het begin van mijn melkgebitje.

Mijn mama

even ontspannen

Je bent 11 weken zwanger en zit nog in het eerste trimester van je zwangerschap. Deze eerste drie maanden van je zwangerschap zijn erg bijzonder en dat niet alleen omdat de baby zo hard groeit (nooit meer in het leven groei je zo hard), maar ook dat juist in deze tijd in je eigen lichaam de grootste veranderingen plaatsvinden. Je bereidt je lichaam voor om de baby helemaal tot het eind te kunnen dragen. Je hebt dus heel wat werk te verzetten die eerste maanden en dat kost bergen energie. Niet zo gek dus dat je soms doodmoe bent.

Geef gewoon lekker toe aan de vermoeidheid, zoveel het kan en verwen jezelf met bijvoorbeeld een filmpje. Een erg leuke die we je kunnen aanraden is "Morrison krijgt een zusje". In deze Nederlandse film is de 8-jarige Morrison bang voor zijn plekje in het gezin als blijkt dat hij een zusje krijgt. Een heerlijke en ontroerende film! Wil je liever humor? Dan is "What to expect when you're expecting" een echte aanrader!
Of je nu wegdroomt in een goed boek, een film kijkt of een boswandeling gaat maken, maakt niet uit. Doe datgene wat je fijn vindt om te ontspannen.

mama

Meld je aan voor een wekelijks Berichtje uit je Buik

Zwangerschapsweek

Tips & weetjes

die handig zijn om te weten in week 11
002967 Sara Bujb

Geluk kun je delen

Wist je dat je met jouw zwangerschap andere vrouwen kunt helpen ook zwanger te worden? Hoe? Bekijk de video
002021_istock-000063933697-small.jpg

Maagzuur

Last van maagzuur? Eet per dag liever meerdere kleine porties dan drie keer een heel bord vol. Verder kun je koolzuurhoudende drankjes, koffie, kauwgom en scherpe kruiden beter laten staan. Slaap ’s nachts met je matras een beetje omhoog en slaap op je linkerzij. En wat ook wel eens helpt, is een lepel vanillevla! Lees meer
002570_15-moe.jpg

Moe? Check je ijzer

In de zwangerschap maak je 1 liter bloed aan, 1 kilo extra baarmoeder, 1 pond moederkoek en zo'n 7 pond kind. Daar is ijzer voor nodig. Veel ijzer. Niet zo gek dus dat je in de zwangerschap wat sneller dan normaal bloedarmoede hebt. Voel je je moe, zie je bleek en kom je alleen hijgend nog de trap op? Dan zou je wel eens bloedarmoede kunnen hebben. Lees meer
002472_istock-000064357201-small.jpg

Vaginale afscheiding

In de zwangerschap kan de vaginale afscheiding veranderen. Ze kan overvloediger worden, wateriger. Hoewel meer afscheiding normaal is, heb je tegelijkertijd een verhoogde kans op een verstoord evenwicht in de vagina. Om je zelf zo fris en schoon mogelijk te houden is het belangrijk dat je jezelf goed verzorgd. Gebruik in de zwangerschap, maar ook daarbuiten, geen vaginale douche. Vaginaal spoelen tast de gezonde bacteriën in de vagina aan, en die zijn nu juist belangrijk om het vaginale milieu gezond te houden en de vagina te reinigen. Je schaamlippen kun je wassen met enkel water of met een zeepvij wasproduct met een zuurraad (pH) lager dan 7. Lees meer

De mooiste ervaringen

lees en deel zelf je ervaring van week 11
"Doodmoe, volgende week staat een magnesium massage op het menu.. nu al zin in! Morgen de termijn echo, we zijn zo benieuwd hoe t gaat!"
Annemiek
"Vandaag precies 11! Minder misselijk maar heel erg moe! Morgen termijn echo zo leuk!"
Esmee
"Misselijkheid is sinds deze week minder. Niet meer de héle dag beroerd, maar meer met momenten. Bekkenpijn en moeheid begint nu wel. "
Elise
"11w en al 1,5w niet misselijk. Termijnecho verplaatst naar volgende week. Nog even wachten dus."
K.D
"Vorige week goede termijnecho gehad. Vandaag 11+6 en voel me als vanouds. Veel meer energie en niet meer misselijk. Godzijdank!"
Margo
"11+1. Ik begin ineens een dikke buik te krijgen. Had niet verwacht dat je het zo snel zou gaan zien. Nog 4 dagen wachten voor termijnecho."
E.
"11+1, blijf misselijk en moe, maar alles voor een goed doel! Hopelijk gauw minder en volgende week weer echo!"
Riem
"Van meer misselijk naar bijna niet meer en veel fitter"
M
"Hoewel ik vorige week kip lekker was was ik deze week onwijs duizelig en voor het eerst gespuugd. hopen dat dat snel over gaat!"
Robin
"Vandaag 11+1 , nog steeds misselijk moeite om uberhoud wat te eten. En gesloopt.. is nu erger dan hiervoor"
S
"10+6 misselijkheid zo goed als bijna over thank goodness! Met onze 2e kleine wonder gaat het goed <3"
Shanice
"Moeier dan voorheen, nog steeds misselijk. Hormonen nemen een loopje!"
'm.
"Leuk om de berichtjes te lezen. Maar waarom zijn die filmpjes zo kort? :-("
Anoniem
"11w 4 d maar echt missenlijk hou bijna niks binnen alles komt er bijna uit. Maar alles wat ik kan doen is door zette"
Chelena
"Enorm moe en ook meer last van misselijkheid deze week. Ik probeer alle kansen die ik heb te pakken om rust te nemen!"
Rebekka
Deel deze pagina op:

Helaas

Onze website www.berichtjeuitjebuik.nl is niet beschikbaar voor Internet Explorer versie 8 en lager

Om deze website te kunnen bekijken, adviseren we Internet Explorer 9 of hoger, Google Chrome, Firefox of Safari.